Talent verspreidt zich als een lelieveld over Zwolle

In Zwolle zijn de eerste vijftig kindertalentenfluisteraars inmiddels opgeleid door Luc Dewulf en Els Pronk. In samenwerking met gemeente Zwolle, Stadkamer Zwolle en IJsselgroep. Het doel is om gezamenlijk kinderen en jongeren te helpen bij het ontdekken van hun talenten. Tijdens de interactieve netwerkbijeenkomst op 14 februari zijn mooie vervolgstappen gezet.

Zaadje geplant

Het talent-zaadje is geplant tijdens het congres van IJsselgroep waar Luk Dewulf als keynote spreker een presentatie heeft verzorgd. Na nog twee lezingen hebben Stadkamer Zwolle, IJsselgroep en gemeenten Zwolle nagedacht over de mogelijkheden om 'talentgericht denken en werken' in Zwolle op de kaart te zetten. Een constructieve samenwerking resulteerde in de opleiding Kindertalentenfluisteraar ...

Opleiding Kindertalentenfluisteraar

Deelnemers uit verschillende sectoren hebben zich aangemeld: van kinderopvang tot het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs en de bibliotheek. Ook zijn er deelnemers vanuit de cultuur en kunstsector. Een unieke mix van mensen die één ding gemeen hebben: ze werken met kinderen en jongeren in de gemeente Zwolle. In totaal zijn drie groepen gestart.

Talentfluisteraars leren hoe zij met kinderen gesprekken voeren over talent. Hierdoor ontdekken, benoemen en ontwikkelen kinderen hun talenten. Door deze talentgesprekken krijgt een kind een positief zelfbeeld, meer veerkracht en weerbaarheid.

Zwolle

Het doel is om het belang van talentontwikkeling in heel Zwolle nadrukkelijk naar voren te halen. De gemeente Zwolle heeft de intentie dat ieder Zwols kind het verdient om zijn of haar talent te kennen. Stadkamer organiseert en coördineert de opleiding en neemt zelf ook met cultuuradviseurs deel. De trainingen worden verzorgd door Luk Dewulf en Els Pronk. IJsselgroep zorgt voor de verbinding met het onderwijs.

 

 

Talentgesprekken

Inmiddels zijn 50 fluisteraars opgeleid en zijn er veel talentgesprekken met kinderen en jongeren gevoerd. Hierbij een aantal ervaringen van de deelnemers die in de afgelopen tijd talentgesprekken hebben gevoerd met de kinderen en jongeren in hun (werk-)omgeving:

  • Vanuit de talentgerichte bril kijken naar kinderen leverde op dat ouders weer positief naar hun kind gingen kijken en ontdekten wat hun kind nodig heeft
  • Ik heb een leerling die blij werd van tekenen meer tijd gegeven om te tekenen. We hebben het samen als talent benoemd. De leerling kreeg meer zelfvertrouwen en ook de cijfers op andere vakken gingen omhoog
  • Bij alle gesprekken die gaan over zorgleerlingen benoemen we ook wat talenten zijn, dit geeft energie

Afrondende bijeenkomst

Op donderdag 14 februari is een afrondende bijeenkomst georganiseerd onder leiding van Luk Dewulf. Samen is er gedroomd over 'Zwolle kindertalentfluisteraarsstad' naar aanleiding van een fictief persbericht uit 2025 waarin Zwolle in Nederland vooroploopt als meest blije stad met de meeste gelukkige kinderen. Vervolgens zijn in groepjes veel ideeën bedacht om de volgende stap in Zwolle te kunnen zetten. Ook is gekeken welke personen eigenlijk nog aan 'moeten' sluiten, zodat talent zich als een lelieveld over Zwolle kan verspreiden.

Quotes

  • Wat kunnen we in korte tijd samen ontzettend veel ideeën bedenken
  • Wow, wat een opbrengst
  • Wat fijn om met zoveel mensen uit verschillende werkvelden na te denken
  • Zo kan ik 'out-of-the-box' denken

Vervolg: juni 2019

In juni is de volgende bijeenkomst waarbij een ieder 3 'stakeholders' meeneemt en de volgende concrete stappen kunnen worden gezet. Wilt u er graag bij zijn? Neem dan contact op met Nienke Bouwman en informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over talent en begaafdheid? Neem dan contact op met Nienke Bouwman via 06 14 00 36 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Albert de Boer 06 55 19 24 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bekijk de pagina Talent en Begaafdheid.