2f3f Oefensessies

Training Taaltoets 3F VVE

De Wet Innovatie en Kwaliteit in de Kinderopvang (IKK) stelt dat alle pedagogisch medewerkers in de kinderopvang per 1 januari 2025 moeten beschikken over minimaal taalniveau 3F.

Wat betekent dit?

Voor pm’ers die werken in de reguliere kinderopvang betekent dit dat zij (per 1 januari 2025) moeten kunnen aantonen over taalniveau 3F te beschikken voor mondelinge taalvaardigheid (luisteren, spreken en gesprekken voeren). Voor pm’ers die (willen) werken op een VVE-locatie betekent dit dat zij (per 1 augustus 2019) moeten kunnen aantonen over taalniveau 3F te schikken voor mondelinge taalvaardigheid én voor lezen.

Vrijstelling voor de taaltoets

De branchevereniging Kinderopvang heeft een overzicht gemaakt met veel gestelde vragen én een overzicht welke diploma’s voldoen aan de wettelijke taaleis 3F.

Mogelijkheden tot (na)scholing voor taalcertificaat

Er worden drie trainingen georganiseerd waarin je je kennis rondom luisteren, spreken/en gesprekken voeren en lezen (alleen van toepassing als je op een VVE locatie werkt) op te frissen. De toetsen worden afgenomen door een extern bureau “Mister Dutch”.

De trainingen vinden plaats in Doetinchem. De toetsdata vind je hieronder. Een definitieve uitnodiging voor de toetsen ontvang je van "Mister Dutch". De toetslocatie voor Lezen en Luisteren is gelijk aan de trainingslocatie. Het onderdeel spreken en gesprekken voeren wordt online afgenomen door Mr. Dutch.

Werk je in de reguliere kinderopvang?

Dan moet je voldoen aan de 3F taal-eis op het gebied van:

 • Luisteren
 • Spreken en gesprekken voeren

Werk je op een VVE-locatie?

Dan moet je voldoen aan de 3F taal-eis op het gebied van:

 • Luisteren
 • Spreken en gesprekken voeren
 • Lezen

Het is belangrijk dat je voor jezelf weet welk onderdeel of onderdelen je nog moet behalen om te voldoen aan de 3F taal-eis.

Wanneer, waar en kosten

De trainingen bij IJsselgroep in Doetinchem zijn op:

 • Training lezen (à € 255,00 p.p.)
  woensdag 1 november 2023 van 19:00 - 21:00 uur
 • Training luisteren (à € 255,00 p.p.)
  maandag 6 november 2023 van 19:00 - 21:00 uur 
 • Combinatietraining spreken en gesprekken voeren (à € 285,00 p.p.)
  woensdag 8 november 2023 van 19:00 - 21:00 uur 

Bovengenoemde bedragen zijn all-in bedragen en zijn opgebouwd uit de trainings-, toetsings-, materiaal en locatiekosten.

 

De toetsdata via Mr. Dutch zijn op:

 • Lezen en luisteren
  maandag 20 november van 18:30 - 21:00 uur bij IJsselgroep in Doetinchem.
 • Spreken en gesprekken voeren
  woensdag 22 november, online via Mr. Dutch (tijden volgen)

Pakketkorting

Schrijf je in voor alle drie trainingen bij één locatie dan ontvang je een korting en betaal je voor de drie trainingen € 590,00.

Herkansen?

Heb je eerdere een training gevolgd en wil je alleen een toetsonderdeel herkansen? Dat kan ook. Neem daarvoor ook contact met ons op.

Overige opties

Naast bovengenoemde open inschrijvingen zijn er ook mogelijkheden voor incompany nascholing voor het Taalcertificaat 3F. Neem hiervoor contact op met Jaella Geerdink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie en inschrijven

Inschrijven voor één van deze trainingen kan via de button "Aanmelden" bovenaan dit scherm. Wil je meer informatie over de Taaltoetst 3F voor VVE? Neem dan contact op met Jaella Geerdink via 06 82 94 17 24 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.