Gratis infosessie/webinar 'Goud Onderwijs'

Goud Onderwijs is een onderwijsverbetertraject voor het primair en speciaal onderwijs. Maar wat is er zo bijzonder aan de ‘Goud-aanpak’? Hoe verhogen ‘Goud-scholen’ de kwaliteit van lesgeven en hoe sturen zij effectief het gedrag van leerlingen? En hoe slagen zij erin om tegelijkertijd de teamcultuur te professionaliseren? Inderdaad: interessante vragen.

Lees meer

Samen lezen In series

De nieuwe ‘Samen Lezen’ is uit. Het thema is lezen in series. Ook nu weer met handige leestips en het bekende boekenoverzicht voor alle groepen van de basisschool. Alle leuke series op een rij. Download ‘m snel.

Lees meer

Vijf onderwijsadviesbureaus werken landelijk samen aan Goud Onderwijs

Goud Onderwijs is een onderwijsverbetertraject ontwikkeld door de CED-Groep. Het is een unieke aanpak die zorgt voor grote kwaliteitsverbeteringen in het primair en speciaal onderwijs. Dit blijkt uit de eerste (leerwinst)resultaten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk scholen Goud Onderwijs kunnen invoeren heeft de CED-Groep per 2 april 2024 de krachten gebundeld met Cedin, Onderwijs Maak Je Samen, Het ABC en IJsselgroep. Om samen te werken aan beter georganiseerd en kerndoel-dekkend onderwijs in een positief leerklimaat.

Lees meer

Geweldloze Communicatie in de praktijk

Elly van Wageningen (onderwijsadviseur) de theorie van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg om gesprekken te voeren met kinderen. Vaak roept een school onze hulp in bij klassen waar zoveel gedoe is dat lesgeven lastig en zeer vermoeiend is voor de leerkracht. Kinderen die onrustig zijn, heel vaak boos worden, de clown uithangen, elkaar pesten of steeds door de klas  roepen. Het zijn allemaal signalen dat er iets aan de hand is. Maar wat? En hoe kom je er achter?

Lees meer

Hulp bij een lastige klas

Het afgelopen jaar heb ik zo’n 20 klassen geholpen waar het niet zo prettig verliep in de klas. Ik deed dat samen met mijn collega Aline Boomers van onze jeugdpraktijk. Iemand die hoorde wat we deden zei: Het lijkt wel of jullie een toverstokje hebben. Wat ons toverstokje doet? Het verandert je blik op de kinderen. Zonder het toverstokje denken wij, ‘wat een lastige groep.’ ‘Wat een irritante leerling, dat meisje zeurt, dat kind doet lollig ten koste van een ander, o dat is echt meidenvenijn of dat groepje jongens pest anderen en vertoont haantjesgedrag.’ Allemaal oordelen over de kinderen.

Lees meer

“In Ierland lukte het om kinderen weer goed te laten lezen (NOS, 18 januari 2024)”: wie volgt?

Wat een mooi inkijkje geeft het NOS-artikel van 18 januari jl. in de hervormingen die Ierland heeft doorgevoerd, om het leesonderwijs weer naar een hoger plan te tillen. Nu hoef je gelukkig niet helemaal naar Ierland om te zien hoe het kan lukken om kinderen weer goed én met plezier te laten lezen. Lezen om goed te kunnen functioneren op school én in de maatschappij.

Lees meer

Samen Lezen over Sinterklaas

De Sinterklaastijd is voor kinderen een bijzondere periode. Het is gezellig om samen met kinderen over Sinterklaas te lezen. Lezen in mooie boeken is een cadeautje voor kinderen. Naast dat je samen een fijn moment kunt creëren, leren kinderen er veel van. Het luisteren naar verhalen verstevigt de taalbasis en vergroot de woordenschat. Gelukkig zijn er veel boeken over Sinterklaas beschikbaar. We hebben weer een handig boekenoverzicht voor je gemaakt. Hierbij is onderscheid gemaakt in ‘de basisschool’ en ‘peuters en kleuters’. 

Lees meer

IJsselgroep sponsort Nationale Onderwijsweek

Waarom wij ambassadeur zijn van Nationale Onderwijsweek? Omdat het een week is vol positieve aandacht voor het onderwijs en de (zorg)professionals die er werken. Kortom: het onderwijs krijgt een podium om al het moois dat er in de sector gebeurt te delen. En dat is natuurlijk een goede zaak. Het thema is ‘De Taal van je hart’ en de NOW is van 2 tot en met 6 oktober 2023.

Lees meer

Het Onderwijsgesprek | De dag van de leraar

Ook op donderdagavond 5 oktober heeft ‘Het Onderwijsgesprek’ weer een bijzonder programma voor het onderwijsveld. IJsselgroep is één van de initiatiefnemers van Het Onderwijsgesprek. Het event is gratis, wel even aanmelden.

Lees meer

Webinar 'Kinderen ondersteunen bij het maken van huiswerk tijdens de dyslexiebehandeling' op 3 oktober

Je bent als ouder voor je kind erg belangrijk tijdens de periode van dyslexiebehandeling. Je kunt je kind motiveren en ook concreet helpen. Bijvoorbeeld bij het thuis maken van huiswerk. Waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dit nu? Ontdek het tijdens het webinar 'Kinderen ondersteunen bij het maken van huiswerk tijdens de dyslexiebehandeling' op dinsdagmiddag 3 oktober om 15:30 uur.

Lees meer