Burgerschap 1600x640

Burgerschap: hoe staat het op uw school?

Sinds 2021 is er de aangescherpte wet op burgerschap. De aanscherping zorgt ervoor dat veel scholen zien dat ze nog een stap te zetten hebben. Waar de inspectie tot in 2023 nog ‘stimuleerde’ waar het nog niet helemaal rond was, moeten scholen nu een plan hebben liggen en dit ook uitvoeren. Daarom een kleine checklist voor u: 

  • Op onze school hebben we een visie op burgerschapsonderwijs beschreven.
  • Op onze school zijn de competenties die we kinderen aan willen leren beschreven.
  • Op onze school zijn er concrete leerdoelen rondom burgerschap beschreven, die met elkaar samenhangen.
  • Op onze school meten we de opbrengsten van ons burgerschapsonderwijs en monitoren we de resultaten.

Kunt u niet alle bovenstaande punten met 'ja' beantwoorden? Dan nodigen we u uit om deel te nemen aan het burgerschapstraject van IJsselgroep op dinsdag 18 juni, woensdag 18 september en maandag 4 november 2024: drie bijeenkomsten waarin we bezig gaan met de aangescherpte wet (wat moet en wat mag?), goede ideeën delen met elkaar, in kaart brengen wat uw school al doet (dat is vast al heel veel!) en welke stappen nog gezet dienen te worden.

Doel van de bijeenkomst

Doel is alles wat al gedaan wordt op uw school te structureren, weten wat de kaders zijn en te ontdekken wat er nog moet gebeuren op uw school. Tussen de bijeenkomsten door werken alle deelnemers opdrachten uit met hun team: het is dus belangrijk dat er tijd is om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan tijdens dit traject. Heeft u ‘burgerschap’ in uw schoolplan staan met als doel de puntjes op de i te zetten en te voldoen aan de wettelijke kaders? Geef u dan snel op! 

Samen nadenken

Besteed in het komende schooljaar eens drie middagen aan samen nadenken over burgerschap. Geen paniek, maar samen e.e.a. weer eens op een rij zetten. Samen genieten van het besef van belang als school. Bewust van onze maatschappelijke opdracht.

Onderzoek aan de hand van de discussie rond burgerschap hoeveel autonomie de school en de leerkracht hebben. Maak met uw team een ‘Gouden cirkel’ voor Burgerschap. En neem de tijd om na te denken en te reflecteren in plaats van reflexief te reageren. Een goed middel tegen ergernis en werkdruk.

Wanneer en waar

18 juni, 18 september en 4 november 2024 van 14:00 - 17:00 uur in de regio Apeldoorn.

Kosten

n.t.b.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over burgerschap? Neem dan contact op met Hester op de Haar via 06 14 00 48 49 of hester.opdehaar@ijsselgroep.nl