Het is 'hot': kinderen meer ‘eigenaar’ te maken van hun eigen leerproces. Maar: waarvan worden kinderen dan eigenaar? Of: waarvoor worden de kinderen dan precies verantwoordelijk? Worden ze verantwoordelijk voor het kiezen van hun leerdoelen of worden ze verantwoordelijk voor de manier waarop ze die doelen gaan bereiken? Waar ligt de balans tussen vrijheid en sturing?
Bij duo-observaties komen onderwijskundige/didactische kennis èn ervaring op het gebied van leer- en gedragsproblemen samen. Een mooie verbinding waarbij een onderwijsadviseur èn een gedragswetenschapper letterlijk samen kijken naar uw moeilijke groep. U krijgt snel zicht waar het in zit: in het gedrag van kinderen, in leerkrachtvaardigheden of de inzet van instructiemodellen? Anders kijken op verschillende niveaus.
Of het nou om te verlegen, te bange of te stoere kinderen gaat: in elk kind schuilt een kanjer. Tijdens de Kanjertraining leren kinderen hoe ze voor zichzelf op kunnen komen. Door zelfvertrouwen te kweken leren de kinderen grenzen te stellen. Zo leren kinderen omgaan met en verantwoordelijkheid te nemen voor het pestprobleem.
Het is belangrijk dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Als een kind positiever denkt, heeft het meestal ook minder last van sociale stress. In de Kanjertraining leert een kind hoe het positief over zichzelf en anderen kan denken. De praktijk laat zien dat veel kinderen na het volgen van de Kanjertraining zich beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten halen.
Het is belangrijk dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Als een kind positiever denkt, heeft het meestal ook minder last van sociale stress. In de Kanjertraining leert een kind hoe het positief over zichzelf en anderen kan denken. De praktijk laat zien dat veel kinderen na het volgen van de Kanjertraining zich beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten halen.
Uw school is flink aan de slag met Kanjer. Uw team is geschoold, leerkrachten zijn er druk mee bezig in de klas en kinderen reageren positief. Inderdaad: dan bent u klaar voor de Kanjer-praktijkdag. De manier om Kanjer een extra impuls te geven. Gericht op het borgen van de Kanjertraining op uw school …
Het loopt niet lekker in uw klas: de leerlingen zijn druk en ze luisteren niet. Ook de sfeer is niet goed en het is voortdurend onrustig. Kenmerkend is dat gedragsregels niet worden opgevolgd. Ontdek hoe u dit positief kunt ombuigen met de GROEI-methode: dé manier om leerlingen intrinsiek te motiveren om regels op te volgen en samen gedragsproblemen op te lossen.
Ze reageren voortdurend op elkaar, zéér storend tijdens instructie en klassegesprekken. Sommigen zijn steeds in beweging, werken niet door. Leerprestaties lijden er onder. Veel kinderen voelen zich niet veilig. Er wordt gepest. Er komen verontruste en verontrustende reacties van ouders. Ouders gaan zich bemoeien met wat er in de klas gebeurt...
Het is inmiddels winter en tegen hoop en verwachting in blijft het rommelen in uw groep: leerlingen die meer met elkaar bezig zijn dan met de leerstof, ordeverstoringen, conflicten, pestverschijnselen. U heeft behoefte aan uitwisseling met collega’s in een soortgelijke situaties en wilt ook graag van een deskundige horen wat u eraan kunt doen. Neem dan deel aan drie korte bijeenkomsten gericht op het omgaan met ‘moeilijke groepen’.
We praten veel over kinderen en over het onderwijs dat we ze willen geven. Steeds meer leerkrachten willen in gesprek met het kind zélf: Wat houdt een kind bezig? Wat levert energie op? Wat wil het kind zelf leren? En wat heeft hij of zij daarbij van mij nodig?
We praten veel óver kinderen en óver het onderwijs dat we ze willen geven. De behoefte om mét het kind zelf goed in gesprek te komen wordt vaak gehoord: Wat houdt hem bezig? Wat levert energie op? Wat wil hij leren? Wat heeft hij daarbij nodig?
Uw school gaat lesgeven aan kinderen van nieuwkomers in Nederland? Belangrijk, betekenisvol en uitdagend. Maar wat komt er op u af? En wat is (didactisch) verstandig om wel of juist niet te doen? U wilt ontdekken hoe u de instroom van vluchtelingenkinderen op een goede manier kunt regelen? Neem dan deel aan het programma ‘Omgaan met kinderen van nieuwkomers’. Drie boeiende sessies onder leiding van ervaren professionals.
Plotseling is daar ‘burgerschap’ als nieuwe opdracht aan het onderwijs. Onze minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, de heer A. Slob, wil dat scholen meer werk maken van het onderdeel van het curriculum dat al sinds 2006 verplicht is.
Uit veel onderzoek blijkt dat feedback geven op een goede manier het leerrendement van leerlingen sterk verbetert. Het is ook nog eens een aanpak die niet veel geld kost. John Hattie heeft als onderzoeker naam gemaakt op dit terrein. Genoeg reden dus om met feedback aan de slag te gaan.
In deze training krijg je inzicht in wat goede feedback is en hoe je dit kunt toepassen in je eigen klas bij je eigen leerlingen. Deze training bestaat uit drie dagdelen.