Burgerschap 1600x640

Burgerschap: tijd voor reflectie

Opnieuw is daar ‘burgerschap’ als opdracht aan het onderwijs. Onze minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, de heer Wiersma, wil dat scholen meer werk maken van het onderdeel van het curriculum dat al sinds 2006 verplicht is.

Een eerste reflex is dan: ‘weer iets erbij’. Een korte denkpauze leert dat dat in ieder geval niet klopt. Immers u doet op dit gebied al veel en burgerschap is al lang een verplicht onderdeel van uw dagelijkse werk. Als logisch onderdeel van uw professionaliteit en professionele ruimte. Doet u het dan niet goed?

Burgerschap is al een tijd onderdeel van het programma van de basisschool. De opdracht om daar nu mee te beginnen, roept vraagtekens op. Wat is er aan de hand?

Interessante vragen

Op het moment dat u wordt geconfronteerd met de nieuwe verwachtingen, vraagt u zich af: Wat doen we al? Met welk programma proberen we aan de kerndoelen te voldoen? Is ons programma een invulling van burgerschap? En als we op een rij hebben gezet wat we doen, komt de vraag: en hoe komt het dat onze minister denkt dat het onvoldoende is? Heeft hij een punt? Wat verwacht hij dan? En is dat wel conform de kerndoelen?

Tenslotte rijst de vraag: wat verstaat de heer Wiersma eigenlijk onder burgerschap? Welke waarden en normen zitten achter zijn opmerking? Is zijn definitie ook onze definitie? Is er een verschil? Mag dat binnen de huidige kaders?

Samen nadenken

Besteed in het komende schooljaar eens twee middagen aan samen nadenken over burgerschap. Geen paniek, maar samen e.e.a. weer eens op een rij zetten. Samen genieten van het besef van belang als school. Bewust van onze maatschappelijke opdracht.

Onderzoek aan de hand van de discussie rond burgerschap hoeveel autonomie de school en de leerkracht hebben. Maak met uw team een ‘Gouden cirkel’ voor Burgerschap. En neem de tijd om na te denken en te reflecteren in plaats van reflexief te reageren. Een goed middel tegen ergernis en werkdruk.

Wanneer en waar

Deze cursus kan momenteel alleen als in-companytraining gevolgd worden. Neem hiervoor contact op met Albert de Boer via 06 55 19 24 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten

Op basis van offerte

Bijzonderheden

In de bijeenkomsten wordt gewerkt met en a.d.h.v. het (dunne) boekje ‘Vrede kun je leren’ van David van Reybrouck. Aanschaf wordt aanbevolen.

Aantal deelnemers

n.v.t.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over burgerschap? Neem dan contact op met Albert de Boer via 06 55 19 24 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.