hoofdfoto starten plusklassen

Versnellen zonder drempels

Naar meer evenwicht in het onderwijsaanbod voor excellente leerlingen

We zijn geen helden als het om versnellen gaat!  We zijn eerder schijterds! Volgens de inspectie is nauwelijks 0,5% van onze leerlingen versneld. Bijna alle wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat versnellen een effectievere maatregel is voor excellente kinderen, dan alle andere maatregelen zoals compacten, verrijken, verdiepen en verbreden. 

Toch durven we niet! We zijn bang dat we iets onherstelbaars aanrichten bij kinderen. We zijn bang voor leerstoflacunes en vooral negatieve sociaal emotionele gevolgen, zoals pesten of uitsluiting.Ook uit lange termijn onderzoek blijkt dat bijna alle volwassen, die ooit een versnelde schoolontwikkeling kregen, hiermee heel blij waren. Geen negatieve effecten!

Hoe zou Arjen Robben zich voelen in het 6e van Nieuwegein?

De vooroordelen bij versnellen verdwijnen als je goede betekenisvolle informatie hebt.

In onze workshop gaan we in op de waarde, de voors en tegens van versnelling. We verkennen een instrument waarmee je in een vroeg stadium versnelling verantwoord in je afwegingsproces meeneemt:  de Versnellingswijzer. Een instrument (geen test) dat die belangrijke informatie op een verantwoorde manier verzamelt. De versnellingswijzer helpt ook bij het vaststellen van doelen en ondersteuningsbehoeften van begaafde leerlingen. 

Versnellingswijzer

  • De Versnellingswijzer is vrij beschikbaar via deze link.
  • De verantwoording van de Versnellingswijzer vindt u hier.
  • De online Versnellingswijzer is ook gratis beschikbaar, klik daarvoor op deze link.

Meer weten?

Neem contact op met Nienke Bouwman via 06 - 14 00 36 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.