21ste eeuwse vaardigheden, Mens- en organisatieontwikkeling

Dag van de leraar: TROTS

Zaterdag 5 oktober is het de dag van de leraar. Toevallig dit jaar op een zaterdag, en dat is maar goed ook, want door de week is daar natuurlijk geen tijd meer voor. De dag van de leraar is een mooie gelegenheid om eens rustig over het vak na te denken. Vanuit een luie stoel, wandelend met de hond of staand onder de douche. Leraar is het mooiste en belangrijkste beroep van deze maatschappij. Maar wat zijn nou de belangrijkste kenmerken van deze hele belangrijke mensen?

Lees de top 5...

TOP 5 van kenmerken van een goede leraar

1. Een leraar heeft zelfvertrouwen: Hij is eigenaar van de gedachte dat hij het belangrijkste beroep van deze maatschappij hebt. Hij is bescheiden en koppelt die bescheidenheid aan besef van belang. Een leraar is trots op zijn vak.
   
2. Leraren zijn nieuwsgierig: Er is zoveel te weten en zoveel om plezier aan te beleven in het onderwijs. Er is zoveel informatie en zoveel emotie. Leraren willen bijvoorbeeld weten wat eigenaarschap is en kunnen kinderen eigenaar laten worden van hun eigen leren en leerproces. Samen leren denken en leren leren.
   
3. Leraren zijn relationeel sterk en van daaruit pedagogisch bekwaam. Ze kunnen verbinding maken. Met collega’s en met leerlingen. Geen prestatie zonder relatie zegt Rita Pierson: “Kinderen leren niet van mensen waar ze een hekel aan hebben”. Een uitdagende opgave.
   
4. Leraren zijn professioneel. Dat betekent volgens Matthieu Weggeman dat ze er steeds op uit zijn beter te worden in hun werk, nadenken over de kwaliteit van hun handelen en over inhoud en didactiek van hun vak in debat met collega’s. De geesten slijpen aan elkaar. Dat is leraargedrag.
   
5.  

Leraren zijn vakmensen in de zin van de gilden. Ze worden steeds beter en leren van elkaar. Ze kennen de kneepjes van het vak en weten welke gereedschap ze uit hun rugzak moeten inzetten om leerlingen in de ‘leerstand’ te krijgen. En ze kunnen daardoor en daarbij rekening houden met verschillen. Organisatorisch en inhoudelijk.

Wie zou er nou geen leraar willen zijn? En wie zou leraren nou niet bewonderen? Wij wensen u een reflectieve, inspirerende en rustgevende dag. Allemaal tegelijk.

Meer weten?

Wilt u meer weten of in gesprek? Neem contact op met Albert de Boer via 06 - 55 19 24 70 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.