Friese pilot: gooi het roer om met Focus op begrip

Wil je echt resultaat boeken en een grote sprong vooruit maken met je leesonderwijs? Gooi dan het roer om en werk samen. Dat is precies wat we gedaan hebben in Friesland. Ontdek waarom de pilot ‘Focus op begrip’ in Friesland mooie resultaten oplevert …

Download het artikel

Het roer is om

Samen met Stichting Lezen is in Friesland een pilot gestart die nu een jaar loopt. Scholen, schoolbesturen, professionals van Stichting lezen, leesconsulenten van de bibliotheek en taalspecialisten van IJsselgroep werken samen vanuit één visie op leesonderwijs. Het roer is omgegooid en scholen hebben keuzes gemaakt. Hierdoor wordt het leesonderwijs op een andere manier vorm gegeven.

Wat is Focus op begrip?

Focus op begrip is een geïntegreerde aanpak die is gebaseerd op het boek “Rijke taal” van Erna van Koeven en Anneke Smits. Focus op begrip werkt vanuit brede thema’s uit wereldoriëntatie die 6 tot 8 weken duren. Door hier het (voor) lezen, stillezen, rijke teksten en praten en schrijven aan te koppelen, komen leerlingen tot diepere kennis. Door de interessante thema’s, het (voor-)lezen van kinderliteratuur en rijke teksten over wat ze nog meer willen weten, neemt de motivatie enorm toe en lezen kinderen om te leren.

Download

Benieuwd naar het hele verhaal? Download dan het artikel (pdf)