21ste eeuwse vaardigheden

Hit the road

U staat op en u ‘hit the road’: u gaat op weg naar uw school, uw klas en uw leerlingen. Maar voordat u uw klaslokaal betreedt is het goed om uw basis-uitrusting te controleren. Uw PTD: Passie, Trots en Doorzettingsvermogen...

Passie

Natuurlijk heeft u een passie voor wat u doet. U bent niet voor niets leerkracht geworden. Hier komt u uw bed voor uit. En daar kan niemand u van weerhouden. Het voelt niet eens als werk. Maar laten wij eerlijk zijn: soms is de passie (ongemerkt en heel geleidelijk) weggezakt. Door alle dingen die u ‘moet’ doen, die erbij komen, die voor werk- en regeldruk zorgen en die van bovenaf worden opgelegd. En inderdaad: er wordt nogal wat van u gevraagd. Maar het mooiste laat u zich toch niet afpakken: het werken met kinderen in de klas. Ze iets leren en ze klaarstomen voor de steeds veranderende toekomst.

Trots

Als leraar helpt het enorm als u trots bent op uw vak. En terecht: u heeft immers het mooiste beroep dat er bestaat. Dagelijks levert u een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. U heeft een missie en gaat niet voor eigenbelang. Kinderen iets leren en kinderen leren nadenken en ook leren leren. Daar is het u om te doen. Leraar zijn: het is een prachtig vak. Uw vak. En u geeft hier op uw manier invulling aan. Dag in dag uit. Dat is toch zeker iets om trots op te zijn.

Doorzettingsvermogen

U wilt veel bereiken. Voor u zelf, maar vooral ook voor uw leerlingen. Uw vak is veel te belangrijk om op de ‘automatische piloot’ te doen. Het vraagt dan ook veel van u. En zoals u elk dag ervaart: leraar zijn is meer dan alleen lesgeven. En toch is het uw uitdaging om steeds beter te worden in uw vak, u te ontwikkelen en nieuwe inzichten effectief toe te passen. Stap voor stap. Gericht op het doel: kinderen stimuleren om dingen te ontdekken, te begrijpen en te leren.

Van negatief naar positief

Met passie, trost en doorzettingsvermogen kunt u veel bereiken. Op school-, team- en persoonlijk niveau. De houding ten opzichte van uw vak leraar staat vaak onder (negatieve) druk. De IJsselgroep heeft dan ook een unieke Masterclass ontwikkeld ‘Duurzame Leerkracht’ met een uiterst positieve insteek. Leerkrachten worden gestimuleerd om vanuit hun autonome rol zelf een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Los van het ‘moeten’ en meer gericht op eigen verantwoordelijkheid en zelf keuzes maken. De vraag is hoe u eigenaar blijft van uw eigen onderwijs en als leerkracht meer autonomie krijgt (en verdient)? Ontdek de antwoorden tijdens de masterclass Duurzame Leerkracht.

In een volgend artikel ga ik in op de drie-eenheid: autonomie, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Onderwerpen die ook tijdens de Masterclass Duurzame Leerkracht centraal staan. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met mij op.

Ik wens u prachtige dagen in uw klas. Met Passie, Trots en Doorzettingsvermogen maakt u de mooiste dingen mogelijk. Veel plezier bij het uitoefenen van uw prachtige vak.

 

Albert de Boer