Kasten inrichting

Op de kinderopvang heb je naast de verschillende hoeken ook te maken met kasten. Denk aan een puzzel-, kies-, materialenkast enz. Voor jezelf heb je misschien als eens gemerkt dat de inrichting van een kast je aanbod kan versterken of verstoren.

Drie voorbeelden

Tijdens de opleiding voor Pedagogisch medewerker is het inrichten van kasten ongetwijfeld aan de orde gekomen. Er volgen nu drie voorbeelden van kasten waarbij we ingaan op de versterkende of verstorende factoren.

Kast 1

   
Kast 1    
  • overzichtelijk, doordat er niet te veel materialen in staan
  • de kast is op goede hoogte voor peuters en nodigen uit om zelf materialen te pakken
  • op een verticale groep zou deze kast minder geschikt kunnen zijn. Denk daarom aan het materiaal wat op de onderste plank ligt> check of het gevaarlijk kan zijn

Tip: de puzzelkast zou je ook kunnen versterken door er een pictogram op te hangen

Kast 2

   
Kast 2

 
  • eigenlijk valt direct op dat deze kast overvol is. Dit zou verstorend kunnen werken op je aanbod
  • de kinderen kunnen deze materialen slecht zelf, veilig, pakken
Wat moet ik nou kiezen? Doordat het zoveel is kunnen kinderen juist de keuze maken om niks te kiezen en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Kast 3

   
Kast 3  
  • oogt rustig en overzichtelijk door de lichte kastkleur en de hoeveelheid van materialen
  • op de onderste planken materialen die aanspreken bij de allerkleinsten en ook veilig zijn om zelf te pakken
  • op de bovenste planken boeken die weer aanspreken bij de oudere kleuters en ook goed te pakken zijn
  • De plant ziet er leuk uit, maar check ook: is deze veilig? Valt deze bijvoorbeeld van de kast als een dreumes zich probeert op te trekken?

Tip: ook hier kan het gebruik van pictogrammen een versterkende factor zijn; zo weten de kinderen waar welk materiaal hoort, maar kan ook leiden tot spontane taalactiviteit.

Mail een foto van jouw kast

Heb je zelf een goed voorbeeld van een kastinrichting? Mail de foto’s naar mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet zie je ‘m terug in de volgende nieuwsbrief.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over het inrichten van kasten? Neem dan contact op met Jaella Geerdink via 06 82 94 17 24 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.