Wat levert dit nu op voor de kinderen, zo’n talentgesprek?

Dit is natuurlijk een belangrijke vraag: wat leveren talentgesprekken nu op voor kinderen? Want daar doen we het tenslotte voor. Vier leerkrachten/intern begeleiders van het Samenwerkingsverband Veld, Vaart en Vecht geven antwoord. Zij hebben deelgenomen aan de training ‘Kindertalentenfluisteraar’ …

Training

Talentenfluisteren, dat kunnen ondertussen heel veel intern begeleiders en leerkrachten van het Samenwerkingsverband Veld, Vaart en Vecht, afdeling Slagharen. Ondertussen start de 13e groep met de training Kindertalentenfluisteraar. Vanuit IJsselgroep worden deze trainingen verzorgd door Nienke Bouwman. Zij werkt hierin samen met Luk Dewulf en Els Pronk. Wat levert dit nu op voor de kinderen, zo’n talentgesprek?

Waar draait het om bij talent?

Het gaat bij talent niet per se om waar je goed in bent, maar met name om wie je bent: wat drijft je, waar word je blij van, wat geeft voldoening? Daarmee heeft ieder kind talenten, en vanuit deze benadering vergelijk je kinderen niet met een gemiddelde, maar ben je benieuwd naar unieke eigenschappen. In de training Kindertalentenfluisteraar worden deelnemers getraind in het voeren van een talentgesprek.

Deelnemers aan het woord

Nienke vroeg aan enkele deelnemers:

Vertel eens, wat levert dit nu eigenlijk op voor de kinderen, zo’n talentgesprek?

Janet - Ik had een talentgesprek met een leerling uit groep 4. Hij gaf aan dat hij het leuk vindt om anderen te helpen. Het is belangrijk voor deze jongen om gezien en gehoord te worden. Nadat we hadden afgesproken dat hij kinderen mag helpen als ze een vraag hebben, zag je hem stralen. Deze rol neemt hij graag op zich en in zijn gedrag is hij rustiger en blijer geworden. 

Calvin - Ik hield een talentgesprek met een leerling waarvan zijn oma net was overleden. In het talentgesprek gaf hij aan heel blij te worden van kleurplaten overtrekken (precies werken). Deze leerling maakte in de middag een overgetrokken roos voor zijn oma. Toen hij klaar was, koppelde hij dit zelf aan het talentgesprek en sprak de woorden "Nu ben ik echt trots op mijzelf"

Ina - Het mooiste wat mij is bij gebleven was een opmerking aan het eind van het gesprek:
"Nu weet jij heel veel van mij, ik denk te veel"'  kleuter 5 jaar. 

Eline - Leerlingen gaan zichtbaar rechtop zitten en groeien! Ik zie vaak glimmende ogen en een glimlach tijdens een talentgesprek. Eén van mijn leerlingen had tranen in zijn ogen en was helemaal verbaasd. Trots liep hij vervolgens de klas in en zei tegen de anderen dat ze mochten hopen dat ze heel gauw aan de beurt waren voor een talentgesprek. 

Opleiding

Wil je meer weten over de opleiding Kindertalentenfluisteraar? Kijk dan op de volgende link:

Kindertalentenfluisteraar

Meer weten?

Heb je vragen over de opleiding of wil je meer weten over talent? Neem dan contact op met Nienke Bouwman via 06 14 00 36 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.