Samenwerking met auteurs Leren Anders Organiseren

In november is de samenwerking met Ineke van Sijl en Marius Berendse officieel. IJsselgroep gaat samen met deze doorgewinterde onderwijsadviseurs aan de slag om het gedachtengoed van Leren Anders Organiseren een stap verder te brengen. In de praktijk op scholen in ons werkgebied en inhoudelijk. Juist onze aanvliegroute vanuit de combinatie onderwijs en zorg is hierbij interessant. In samenhang impulsen geven om de kwaliteit van onderwijs én zorg te verbeteren.

Even voorstelen

Ineke van Sijl en Marius Berendse hebben beiden een lange staat van dienst in het onderwijs. Marius als adviseur en coach van besturen, leidinggevenden en teams die werken aan onderwijsvernieuwing. Hij speelt binnen de educatieve dienstverlening een rol als ‘makelaar’ tussen landelijke instanties en het veld. Hij is in de rol van kennisdeler (mede) oprichter en secretaris van de VTG (Verenigde TOM Groep) en Education Warehouse. Na de start als leerkracht vervulde hij leidinggevende, bestuurlijke en toezichthoudende functies bij educatieve instellingen Ineke als begeleider van scholen en kindcentra die hun onderwijs en de opvang willen vernieuwen. Zij is ontwikkelaar van diverse instrumenten om onderwijs anders te organiseren en expert op het gebied van de organisatie van het onderwijs, teamontwikkeling en de indeling en inrichting van gebouwen. Tevens is zij bestuurslid van de VTG (Verenigde TOM Groep) en bestuurslid van Education Warehouse. Naast lesgeven aan vooral jonge kinderen heeft zij ervaring als directeur van basisscholen in Amsterdam Zuidoost.

Ineke van Sijl         Marius Berendse


In opdracht van het ministerie van OCW en het Innovatie impuls Onderwijs kwam TOM en Slim Fit tot stand. Marius heeft het geïnitieerd, samen met Ineke hebben zij het TOM- (Teamonderwijs op Maat) en Slim Fit concept ontwikkeld en vormden zij de projectleiding.

Samen met Jeroen Imants schreven zij het boek ‘Leren Anders Organiseren. De praktijk van scholen die het jaarklassensysteem loslaten’.

Leren anders organiseren boek

IJsselgroep: Onderwijs Anders Organiseren

De dienstverlening vanuit IJsselgroep is gericht op het stap voor stap vormgeven van de gewenste verandering op scholen op een manier die past bij de individuele school. Dat kunnen grote en kleine stappen zijn. Maar meestal beginnen we met stilstaan. Even stilstaan om na te denken. Rennen doen we al genoeg. Nadenken over hoe het is en hoe het soms ook anders kan: boeiend.

IJsselgroep biedt concrete dienstverlening als het gaat om:

  • Het anders organiseren van het onderwijs (inclusief het snijvlak van onderwijs en zorg)
  • Het versterken van de pedagogische en didactische vaardigheden van de leraar

Daarnaast is IJsselgroep gespecialiseerd in de implementatie: daar waar goede ideeën de werkelijkheid raken.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het anders organiseren van onderwijs of wilt u eens sparren over uw specifieke situatie? Neem dan contact op met Albert de Boer (06 55 19 24 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Ellen de Haan (06 24 91 23 71, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met Heleen Langenbach ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).