Kracht in de klas

Er is een boek voor iedereen! Wat het juiste boek doet!

Hoe maak je kinderen enthousiast voor lezen? Door het juiste boek te kiezen. Een boek dat prikkelt en aansluit bij de interesses van het individuele kind.

Sinterklaas

Een aantal jaren geleden, zo rond de sinterklaastijd, kwam ik in de boekhandel “Het Zwijgbos’ van Emily Rodda tegen. De voorkant van het boek deed me denken aan de belevingswereld van mijn (moeilijk tot lezen te brengen) zoon. Het prachtige hologram sprong van het boek af en ik heb hem snel gekocht en stopte het boek in de zak van de Sint.

Het juiste boek

Wat ik had gehoopt gebeurde: het boek sprak mijn zoon aan! Het zelf lezen van dit boek was weliswaar nog wel een stap te ver, maar hij liet zich iedere avond graag een stukje voorlezen. Op dat moment zat hij al in groep 7, maar voorlezen, ook bij wat oudere kinderen is en blijft leuk. En het verhaal bleek zo spannend dat het voorlezen al snel uit de hand liep. “Nog even mam, nog een klein stukje”…
Het was erg verleidelijk hieraan toe te geven, want ook ik raakte enorm in de ban van het verhaal..., maar ik hield voet bij stuk: niet langer dan 10 minuutjes!

boek zwijgbosDe Deltora-queeste: een prachtige serie om kinderen enthousiast te maken voor lezen. Een boekenserie voor kinderen die van spanning houden, raadsels willen helpen oplossen en gek zijn op fantasiemonsters en werelden….

Korte samenvatting:

Het eerste deel van de Deltora-queeste verhaalt van de oorsprong van de Gordel van Deltora en de strijd tegen de Schaduwheer.
Jord moet de zeven stenen vinden die de gordel nodig heeft om zijn magische kracht te krijgen, zodat de koning van Deltora de Schaduwheer kan verslaan. De serie beslaat in totaal 8 delen.
Het taalgebruik is afgestemd op lezers vanaf ca. 10 jaar, met niet te lange zinnen en waar nodig verklaring van termen. De mooie uitgave heeft een paar kleine zwartwitillustraties en een zeer aantrekkelijk omslag met een hologram van ridder Gorl. Deze serie is aantrekkelijk (door hologram en spannende inhoud) voor jongeren die niet graag lezen.

Van voorlezen naar zelf lezen: vanuit het willen

Na enkele avonden gebeurde het… Mijn zoon kon de cliffhanger niet weerstaan en was toch ‘stiekem’ verder gaan lezen. Wat een prachtig moment! Het voorlezen werd minder, het zelf lezen vanuit motivatie, het willen weten, en nieuwsgierigheid kwam er langzaam voor in de plaats.

Van plezier naar resulaat

Wat was ik blij te ontdekken dat er in totaal 8 delen waren die een mooie spannende reeks vormden. Ze hebben lang gezorgd voor leesplezier, en zijn leesvaardigheid nam ongemerkt en als vanzelfsprekend behoorlijk toe.

De kracht van ‘het juiste boek’

Wat het juiste boek doet is onvoorstelbaar. Voor iedereen is er een boek, daar ben en blijf ik van overtuigd. Ook voor kinderen die lezen niet meteen omarmen.
Wat het juiste boek is voor je kind hangt natuurlijk samen met zijn/haar interesse. Soms moet je wat langer zoeken, maar eenmaal gevonden en samen (voor) lezen wordt een feest.

Mijn zoon lag al snel voor in het boek, waardoor ik, nieuwsgierig naar het verdere verhaal, in de avonduurtjes doorlas om bij te blijven….

Weet u een bijzonder boek? Mailen!

Als taal-lees specialist bij IJsselgroep heb ik veel scholen met succes begeleid op het gebied van technisch en motiverend lezen. Nog steeds en altijd ben ik op zoek naar mooie aansprekende boeken, juist voor die kinderen die lezen niet vanzelfsprekend leuk vinden. Dus weet u een goed en bijzonder boek: mail dan de titel door (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Alvast bedankt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over lees- en taalontwikkeling? neem dan contact op met Janna de Haan via 06 14 00 36 33 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.