Kracht in de klas

Begrijpend lezen: laat ze het zien, ruiken, voelen en ervaren

Ja, je kan uit een boek leren dat de zee een grote plas water is. Maar toch: wéten wat de zee is, doe je pas als je met je voeten in de branding staat. Je zal de betekenis dan nooit meer vergeten. En het gevoel dat er bij hoort evenmin.

TaalTrips

Vanuit die gedachte organiseert JINC TaalTrips naar bijzondere plekken in de buurt. Het doel is de woordenschat van kinderen te vergroten en hun blik op de wereld te verbreden; twee zaken die belangrijk zijn voor begrijpend lezen.

Een leerling tijdens een TaalTrip in het park: ‘Wat ruikt het lekker, juf!’ 

Op de bouwplaats

Zo heeft VIOS bouwgroep een aantal kinderen rondgeleid op de bouwplaats: in opdracht van Woningbouwvereniging Rochdale is VIOS hier bezig met de renovatie van 84 woningen ...
Door het plaatsen van woordkaarten in een leegstaande woning, leerden zij onder andere de woorden ‘steiger’, ‘constructie’, ‘kozijn’ ‘bouwtekening’ en nog veel meer. Onder leiding van onze uitvoerder Lorenzo mochten zij ook zelf timmeren en zelfs met echt cement een wand bouwen.
De dag sloten we af met een goodiebag voorzien van wat lekkers en leuke dingen. Dit zijn de dingen die ons werk nog leuker maken, de jeugd is immers de toekomst. Bedankt Rochdale, JINC en lieve kinderen voor deze leuke ochtend.
Bron: website VIOS Bouwgroep

begrijpend lezen in actie 900x580 2

Impact

Deze praktische, doelgerichte aanpak werkt. Leraren, zo wees onderzoek uit, zien dat hun leerlingen niet alleen nieuwe woorden leren, maar ook algemene kennis opdoen. Bovendien is het goed voor hun sociale vaardigheden; de leerlingen leren contact te maken en vragen te stellen aan vreemden.

IJsselgroep en Begrijpend Lezen

Wilt u meer weten over Begrijpend Lezen en de visie/aanpak van IJsselgroep? Neem dan contact op met Janna de Haan via 06 14 00 36 33 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Interessante dienstverlening

JINC

Ieder kind heeft talent. Ook meer dan de 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een om geving met veel werkeloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijdt JINC voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin ieder kind kansen krijgt. JINC werkt samen met partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld hiervan is TaalTrip.
https://www.jinc.nl

VIOS Bouwgroep

VIOS Bouwgroep is gevestigd in Utrecht, Amsterdam, Houten en Arnhem. Een veelzijdige onderneming met ruim 160 medewerkers. Wij renoveren, onderhouden, restaureren monumenten, realiseren nieuwbouwprojecten en voeren voor een verscheidenheid aan professionele opdrachtgevers het dagelijks onderhoud uit.
http://www.vios-bouw.nl/