Kracht in de klas

Bewegend lezen: zet de hersens aan

Kom ook in beweging

Onze behandelaren doen regelmatig oefeningen met bewegen in de dyslexiebehandeling. De kinderen genieten ervan: lezen en spellen wordt leuk. Natuurlijk zijn de oefeningen ook goed bruikbaar voor leerkrachten in de klas. Veel scholen gebruiken al energizers tussen de lessen. U kunt ze vanaf nu ook specifiek toepassen op lezen en spellen. Alstublieft: drie concrete oefeningen. Komt u in beweging?

Beweeg/lees-oefeningen

Klankniveau

Leg de verschillende klanksymbolen in een soort parcours, passend bij de ruimte. Vervolgens houdt u de klank omhoog, de leerling moet eerst de klank hardop lezen en vervolgens naar de juiste groep rennen. Onze behandelaar Suzanne doet dit regelmatig met drukke kinderen. Quote van een leerling in dyslexiebegeleiding: "het klankniveau spel van Suzanne is heel leuk om te doen en ik onthoud het beter"

Woordniveau: lopend lezen

Per woord zet je een stap. Is het woord lastig om te lezen, zet een stapje terug. Stel concrete doelen, waar wil de leerling komen? Aan het einde van de gang? Dan focus op nauwkeurigheid. Maak gebruik van de ruimte.

Spelling

Het verdelen van woorden in klankgroepen is soms best lastig voor leerlingen. Maak het levend door per klankgroep een stap te zetten. Laat de leerling bijvoorbeeld het woord eten 'lopen'. Eeeee-ten. Als leerkracht begeleidt u de stappen en maakt u de klankgroep visueel. Doe het op de trap van school.

trapfoto

Foto: een prachtig voorbeeld van leren en bewegen is de cijfertrap. Dit kunt u natuurlijk ook doen met klankgroepen.

Tips

Afwisseling is heel belangrijk. Ga op zoek naar wat aansluit bij (individuele) kinderen. Soms is het dansen, soms is het een rap, soms is het een renspelletje. Tijdens lezen en spellen wordt over het algemeen weinig bewogen. Sommige kinderen zakken helemaal weg als ze moeten lezen of spellen. Hun hersenen gaan dan 'uit'. Door te bewegen krijgt u de hersenen weer in een 'aan-stand'. Klinkt eenvoudig en gelukkig: dat is het ook.

Kom in beweging en probeer het gewoon. Veel succes.