Het Jonge Kind

Impressie ROB-dag 2018

1 ROB-dag, ruim 300 leerkrachten van de groepen 1 en 2, 1 super-inleider, 3 workshoprondes, 17 workshops, 1 informatiemarkt, 3 organiserende partijen en 1 prachtig thema: Geef ze de ruimte!Herbeleef hier de 15e ROB-dag die op 21 maart plaatsvond in Zwolle.

De inleiding is verzorgd door Minchenu Maduro, bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Daarna is iedereen aan het denken èn doen gezet tijdens drie workshoprondes. Ook was er voldoende tijd om met elkaar van gedachten te wisselen en de informatiemarkt te bezoeken. Een korte impressie van deze inspirerende dag die door Centraal Nederland, Hogeschool Viaa en de IJsselgroep is georganiseerd.

Inleiding door Minchenu Maduro

Minchenu Maduro is pedagoog en bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Haar lezing was ontwapend, sprak tot de verbeelding en raakte mensen op een plek waar ze zelf moeilijk bij kunnen komen: recht in het hart. Zij nam het publiek mee in een boeiend verhaal over het belang van ruimte geven aan de creativiteit van kleuters en gaf een goed advies aan alle deelnemers: neem ook zelf als kleuterleerkracht ruimte voor je professionele ontwikkeling. Hierbij een aantal mooie uitspraken van Minchenu:

‘Geef kinderen de ruimte. Maak ze door spel zelfredzaam, laat ze zelfvertrouwen opbouwen.’
‘We willen kinderen voorbereiden op de maatschappij. En dan hebben ze het nodig om dat zelfvertrouwen te hebben. En dat lukt door ze de ruimte te geven en het ze zelf te laten ontdekken.’
‘Leerkrachten zijn bijzonder, zij maken het verschil door de manier waarop zij lesgeven. Kleuterleerkracht is echt een vak en daar mag je trots op zijn.’

Workshops

Denken en doen stond centraal tijdens de 17 workshops die gedurende de dag werden aangeboden. De IJsselgroep heeft de volgende workshops verzorgd:

Groepsvorming met Jonge Kinderen
Tijdens deze workshop is Ilknur Oeperli ingegaan op positieve groepsvorming die meteen bij de start van het schooljaar wordt ingezet, waardoor je er de rest van het jaar profijt van hebt.
Rollenspel Kleuters Uitdagen tot Denken
Miriam Kobussen, gaf in haar workshop antwoord op de volgende vraag: hoe start je met kleuters als het gaat om eigenaarschap over het eigen leren?
Wij maken Ruimte om te Spelen! Doelgericht spelen in hoeken
De workshop van Rian Helmink maakte duidelijk hoe je thematisch kunt werken vanuit verschillende (methode) bronnen én zeker weet dat alle doelen voldoende aan de orde komen.

1 stand
10 Miriam
11 groep Miriam
12 bezoekers
13 RIAN workshop
14 groep Rian
15 workshop
16 workshop
17 ilknur
18 workshop
19 bezoekers
2 Michenou
20 bezoekers
21 bezoekers
22 workshop
23 bezoekers
24 bedankt en tot volgend jaar
3 start
4 zaal
5 zaal
6 minchenou
7 bedankt
8 info markt
9 bezoekers

Meer weten?

Dagelijks zet u zich als leerkracht in voor goed onderwijs aan de belangrijkste groepen van de basisschool: groep 1 en 2 (het Jonge Kind). Goed om te weten dat u dit niet alleen hoeft te doen. Als mede-organisator van de ROB-dag ziet de IJsselgroep het belang van goed onderwijs in de onderbouw. Sterker nog: voor leerkrachten groep 1, 2 en 3 zijn bijzondere diensten ontwikkeld. Ga gerust met ons in gesprek om te ontdekken hoe u de grootste winst aan de basis kunt behalen. Inderdaad: in de onderbouw.

NAAR HET DIENSTENOVERZICHT GROEP 1 EN 2

Smaakt de ROB-dag naar meer?

Dan zijn de volgende drie zaken voor jou interessant:

  • Meet-ups: tussen de ROB-dagen door organiseert de IJsselgroep regelmatig kleinschalige bijeenkomsten rond actuele thema’s voor groep 1, 2 en 3. Meld u aan voor de nieuwsbrief en u ontvangt een uitnodiging voor de volgende meet-up
  • Nieuwsbrief ‘Het Jonge Kind’: op zoek naar inspiratie, tips en voorbeelden voor leerkrachten groep 1 en 2? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief ‘Het Jonge Kind’ van de IJsselgroep.
  • Rubriek ‘Zand en Zo’: regelmatig wordt een activiteit beschreven over zand, water of andere ongevormde materialen. Een brok inspiratie en zo praktisch dat u er direct mee aan de slag kunt. Abonneer u op de e-nieuwsbrief en ontvang regelmatig een ‘Zand en Zo ...’

Quotes van deelnemers

  • Ik neem me voor creatiever te zijn met voor de hand liggende dingen de kinderen te stimuleren tot spel, om ze een uitdagende speel leeromgeving te bieden.
  • Ik dacht dat een methode houvast geeft, maar ik ontdek nu dat het vaak ook belemmerend werkt.
  • De leerkrachten van de kleutergroepen weten vanuit opleiding en ervaring heel goed wat er nodig is om jonge kinderen tot leren te motiveren, we onderschatten ons zelf vaak nog.
  • Ik ga de kinderen meer centraal zetten, wat willen zij en waar denk ik als leerkracht waar het naartoe moet. En dan samen kijken wat willen we bereiken en hoe gaan we dat samen doen.
  • De ROB dag is weer een eyeopener voor mijzelf.
  • Een dag waarop ik mijzelf de ruimte geef om me te laten inspireren.
  • Ik werd enthousiast en wil er gauw mee aan de slag
  • Super-interessante inleiding