Skip to main content

Het jonge kind

Krachtige Kleuterklas

De kleuter be-grijpen en de onderbouwgroep op orde. Goed onderwijs is de beste zorg. Samen de kwaliteit van doelgericht en didactisch sterk kleuteronderwijs in de volle breedte verbeteren. Dicht op de praktijk en op het snijvlak van onderwijs en zorg. Dat is ‘Krachtige Kleuterklas’: een systemische aanpak voor de lange termijn.

Het kleuteronderwijs verandert. Het gedrag van de kleuters die instromen in de basisschool is anders dan een
aantal jaren geleden. Soms komen zij binnen met ‘andere’ bagage in hun rugzak. Het omgaan met complex gedrag van individuele kinderen wordt dan ook steeds belangrijker. En natuurlijk wil je het voor alle kleuters goed doen. Ook voor de kleuters die wat extra’s van je vragen. Maar hoe doe je dat in de school en in de klas? Wat vraagt dit op het gebied van kennis, houding en (didactische) vaardigheden? Hoe realiseer je duurzaam en doelgericht kleuteronderwijs en wat maakt vitale en blije leerkrachten? Ga met IJsselgroep op zoek naar antwoorden en ontdek hoe je komt tot een ‘Krachtige Kleuterklas’.

Actuele vragen

In het verlengde van de veranderingen hebben veel schoolleiders, kleuterleerkrachten en ib’ers vragen op het snijvlak van onderwijs en zorg:

  • Hoe ga ik om met kleuters die complex gedrag laten zien?
  • Welke sociaal-emotionele bagage nemen kleuters- en hun opvoeders- mee in groep 1?
  • Hoe geef ik alle kleuters in de schoolbenadering en het aanbod wat ze nodig hebben?
  • Hoe werk ik aan basisveiligheid, betrokkenheid, de basisvaardigheden taal, rekenen en motoriek?
  • Hoe zorg ik ervoor dat in en buiten de klas goed kan om gaan met gedrag (van kinderen en opvoeders) dat ik als lastig ervaar?
  • Hoe kunnen we alle kleuters direct vanaf de start een stevige basis geven?
  • Hoe sluit ik aan bij de eisen van de inspectie?
  • Hoe krijg ik kleuters aan het spelen? Kortom: hoe verbeter je het kleuteronderwijs in de volle breedte op het gebied van onderwijs en zorg?

Een andere aanpak

Inspiratiebijeenkomsten gevolgd door een paar trainingen en wat groepsbezoeken leiden doorgaans niet tot de verbeteringen die je met elkaar voor ogen hebt. Daar is meer voor nodig. Een visie, urgentiebesef en een lange termijn aanpak. Met aandacht voor zowel het gedrag van kleuters als het onderwijskundige gedrag van leerkrachten. Maar dan wel concreet. Dicht op de praktijk, samen optrekken. Daarom doen wij mee in de praktijk. Met elkaar de mouwen opstropen en doen. Maak kennis met ‘Krachtige Kleuterklas’.

Wat maakt ‘Krachtige Kleuterklas’ uniek?

Integrale aanpak: gedrag en onderwijs

Een gedragswetenschapper en een onderwijskundige kijken systemisch naar jullie kleuteronderwijs. Hierdoor ontstaat een positieve wisselwerking tussen onderwijsdidactiek èn leer- en gedragscomponenten. Leerkrachten krijgen meer grip op gedrag in de klas. Gedrag van kleuters, didactische vaardigheden, zorgstructuren en onderwijsbeleid komen in samenhang aan bod Want daar ligt de kracht. In de verbinding.

Dicht op de praktijk, want daar gebeurt het

Gedragswetenschappers en onderwijskundigen laten in de praktijk zien wat ze bedoelen en hoe iets werkt. Dit betekent dat ze meekijken, analyseren wat er in de klas gebeurt, samen voorbereiden (bijvoorbeeld een interventie of kindgesprek), voordoen/modelen en soms ook meedoen (bijvoorbeeld een doelgerichte hoek maken, een kleine kring opzetten). Samen de mouwen opstropen en aan de slag. Met elkaar onderzoeken en leren, dicht op de praktijk: daar draait het om.

Kleuteronderwijs in de volle breedte bekijken (met een KLOS-bril)

De ‘Krachtige kleuterklas’ gaat over het kleuteronderwijs in de volle breedte. Afhankelijk van de situatie, de visie en de gewenste ontwikkelrichting van de school, worden specifieke onderwerpen geselecteerd. Denk bijvoorbeeld aan basisvaardigheden taal en rekenen, didactisch handelen van leerkrachten, werken in (doelgerichte) hoeken, werken met thema’s, klassenmanagement, organisatie en slimme inzet van leerkrachten en onderwijsassistenten, communicatie en het jonge kind beleid binnen de school.

Lange termijn: doen wat nodig is

Echt bouwen aan krachtig kleuteronderwijs betekent dat je gaat voor duurzame oplossingen. Goed samen nadenken en wetenschappelijk bewezen keuzes maken en de juiste bouwstenen kiezen. Op basis van een gedegen plan ga je de stap voor stap verbeteren op het gebied van onderwijs én (kwaliteits-)zorg. Je beschikt over diverse eigen specialisten van IJsselgroep die je ondersteunen. Je neemt af wat je nodig hebt. Krachtige kleuterklas heeft gemiddeld een looptijd van 3 jaar.

Download folder

Meer weten over Krachtige Kleuterklas? Download dan de folder met de basisinformatie.

Wie doen er mee?

De krachtige kleuterklas is een integraal traject en daarom doen we het met elkaar: de leerkrachten, de schoolleider, het MT, de interne begeleider/kwaliteitscoördinator, de kleuterleerkrachten, de onderwijsassistenten, de kleuters (en waar nodig de ouders). In combinatie met de gedragswetenschapper en de onderwijskundige van IJsselgroep.

Hoe ziet zo’n traject eruit?

Analyse: de inzichtfase

We kijken met een systemische bril naar de onderwijskundige en gedragswetenschappelijke kant van het kleuteronderwijs. We lopen mee in de groepen, voeren gesprekken met alle betrokken personen en koppelen de bevindingen terug aan de schoolleiding/het MT en de leerkrachten/het onderbouwteam.

Start en duurzaam verbeteren

Na de inzichtfase wordt er met de bouwstenen gewerkt aan de onderwijskwaliteit van en de zorg in het kleuteronderwijs. We gaan direct in de praktijk aan de slag om concrete stappen te maken. De uitwerking en implementatie van de plannen duurt gemiddeld drie jaar en betreft verschillende onderdelen, activiteiten, interventies en acties. Hierbij werken wij aan onderwijs- en zorgverbetering in de groepen 1-2, op alle samenwerkende lagen van de school.

Wat levert het op?

  • Goede start: meer kleuters krijgen een goede basis omdat het fundament van het kleuteronderwijs goed staat.
  • Preventie: het vroegtijdig signaleren van en inspelen op (complex) gedrag en sociaal emotionele uitdagingen, voorkomt achteraf ‘repareren’.
  • Integrale aanpak: onderwijs en zorg lopen in een natuurlijke manier in elkaar over met de leerkracht als verbindende schakel.
  • Systemische aanpak: school, kleuters, ouders en omgeving in samenhang.
  • Iedereen doet mee en pakt zijn rol: de directeur/schoolleider, de intern begeleider/kwaliteitscoördinator, de kleuterleerkrachten, de gedragswetenschapper en de onderwijskundige van IJsselgroep.
  • Dicht op de praktijk: we zijn fysiek op school aanwezig en staan naast de leerkracht. Samen onderzoeken, samen doen.
  • Krachtige kleuterleerkrachten: leerkrachten groeien als het gaat om kennis (kleuteronderwijs en gedrag), professionele houding en didactische vaardigheden. Dit leidt tot minder werkdruk, meer vertrouwen en meer werkplezier.
  • Meer kennis van complex gedrag bij kleuters: leerkrachten krijgen niet alleen meer kennis van gedrag, maar leren ook hoe zij hier op een effectieve manier mee om kunnen gaan. Zij leren de juiste dingen te doen voor kleuters die wat extra’s vragen.
  • Kwaliteit en inspectie: je verbetert je onderwijs in de volle breedte. Je pakt stap voor stap de onderdelen aan die voor het kleuteronderwijs op jouw school belangrijk zijn. In de juiste volgorde en in samenhang (onderwijs en zorg). Je voldoet aan de eisen van de inspectie.
  • Meten en sturen: verbeteren gebeurt op basis van een nulmeting en tussentijdse evaluaties. Er wordt gewerkt met een kwalitatieve monitoring.