dyslexie Patrick 1600x640

Dyslexie in de klas: hands on!

Inleiding

Heeft u ook te maken met dyslectische kinderen in de klas? Niet alle kinderen met leesproblemen op de basisschool hebben een dyslexieverklaring. Vaak bestaat er eerst een vermoeden van dyslexie bij een kind en wordt daarna onderzocht of dit écht het geval is. In de tussentijd gaan deze leerlingen gewoon iedere dag naar school. En iedere dag hebben zij goed onderwijs nodig waar u aan bijdraagt. Deze cursus is speciaal bedoeld voor onderwijsassistenten. In deze cursus leert u leerlingen met leesproblemen en dyslexie beter begrijpen!

De resultaten van een leerling met leesproblemen gaan vaak moeizaam omhoog. Hoe zorgt u ervoor dat u effectief bij kan dragen aan het verbeteren van leesresultaten van deze leerlingen? Welke onderwijsondersteuning is het meest efficiënt voor deze leerling? De nieuwste inzichten rondom leesproblemen en dyslexie komen hier aan de orde. De eigen praktijk van u als onderwijsassistent staat centraal.

Doel

Voor de school

  • Verhogen van de expertise omtrent leesproblemen en dyslexie.
  • Verhogen van de expertise over ondersteuning van leerlingen met leesproblemen en dyslexie.

Voor de deelnemer

  • De deelnemer is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en interventies omtrent lees- en dyslexiebegeleiding bij individuele leerlingen.
  • De deelnemer is in staat om de ontwikkelingen en inzichten om te zetten naar praktische interventies passend bij de visie en werkwijze van de school
  • De deelnemer kan hierbij werken vanuit de talenten van de kinderen.

Voor wie

  • Onderwijsassistenten
  • Geïnteresseerde (beginnende) leerkrachten
  • Geïnteresseerde IB'ers
  • De cursusinhoud is afgestemd op de werkpraktijk van de onderwijsassistent

Inhoud

Bijeenkomst 1

In deze bijeenkomst staan we eerst stil bij wat in de basis belangrijk voor uw werk is om te weten over dyslexie: wat is het precies en wat is het niet? We geven u informatie over dyslectische kinderen mee die u gaat (leren) herkennen in uw werk. Met deze informatie gaat u met andere ogen kijken naar wat u nu precies doet voor dyslectische kinderen in uw klas. U krijgt hier een opdracht over mee.

Bijeenkomst 2

Wat hebt u geleerd over dyslexie en wat hebt u hierover door uw opdracht ontdekt tijdens het werk? Hier gaan we in de tweede bijeenkomst eerst mee aan de slag en vooral samen: we kunnen leren van elkaars verhalen en inzichten! Daarna maken we de stap naar het dyslectische kind in de klas. Het dyslectische kind heeft extra aandacht nodig, maar is niet de enige in de klas! Hoe ziet de klassensituatie er in uw werk uit en hoe verdeelt u de aandacht tussen uw dyslectische kinderen en de andere kinderen? We zijn er op uit om in deze bijeenkomst met u scherp te krijgen hoe u uw aandacht en onderwijs nog effectiever en gerichter in kan zetten voor het dyslectische én de andere kinderen in uw werk. In de bijeenkomst stelt u uw eigen aandachtspunten op uit de informatie die u hierover krijgt in de bijeenkomst. Daar gaat u de komende tijd mee aan de slag.

Bijeenkomst 3

Doet u uw werk anders, nadat u met uw eigen speerpunten uit de tweede bijeenkomst aan de slag bent gegaan? Wat is de winst die u ervaart? Zijn er nog knelpunten? We wisselen dit onderling uit om zodoende van elkaar te leren en vraagstukken uit jullie praktijk zo veel mogelijk aan te pakken. We bekijken extra hulpmiddelen die vooral voor dyslectische kinderen ontworpen zijn. Zoals bijvoorbeeld Zoeklicht. Wat doen deze middelen? Met al de informatie uit de drie bijeenkomsten samen bent u startklaar voor goed onderwijs aan dyslectische kinderen in uw klas.

Door wie

De cursus wordt verzorgd door Saskia versloot, onderwijsadviseur bij IJsselgroep educatieve dienstverlening en Dianne Wassink, orthopedagoog.gedragswetenschapper bij IJsselgroep psychologische dienstverlening.

Wanneer en waar

Apeldoorn
29 september, 27 oktober en 17 november 2020 van 14.30 - 17.30 uur

Zwolle
12 januari, 9 februari en 9 maart 2021 van 14.30 - 17.30 uur

Kosten

€ 395,00 per persoon

Meer informatie

Wilt u meer weten over de cursus ‘Dyslexie in de klas; hands on!’? Neem dan contact op met Saskia Versloot via 06 33 05 78 93 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Dianne Wassink via 06 20 67 45 62 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.