Frisse start 1600x640

Een frisse start

Inleiding

Een goed begin is het halve werk, zeker in het onderwijs. Na de vakantie begin je met een nieuwe groep kinderen. De start is essentieel. Zowel jij als de kinderen stappen vol verwachting over de drempel van het nieuwe schooljaar. En het mooie is: als leerkracht maakt u het verschil. Samen met de groep realiseert u een frisse start.

Gezamenlijke uitdaging

Tijdens de cursus gaat u aan de slag met praktische werkvormen, concrete materialen en aanpakken. U leert hoe u de groep medeverantwoordelijk voor en ‘eigenaar’ maakt van het leerproces en wat er in de klas gebeurt. Misschien krijgt u het komende jaar een dynamische groep. Een groep die u uitdaagt en veel van u vraagt.

Interessante vragen

De volgende vragen staan centraal:

 • Hoe maakt u een groep minder afhankelijk van u als leerkracht?
 • Welke praktische tools kunt u direct vanaf de start van het schooljaar inzetten?
 • Hoe werkt u preventief aan een positief klimaat en aan groepsvorming?
 • Hoe voorkomt u escalatie?

De juiste start: daar draait het om

Met deze cursus krijgt u de kennis en tools in handen om direct een sterke start te maken met de groep. Met aandacht voor de talenten van kinderen en door het kiezen van de juiste werkvormen ontstaat een positief leef- en leerklimaat. Leerlingen gaan meer taakgericht werken en presteren beter.

Doel

Met de cursus krijgt u als leerkracht de tools om potentieel negatief gedrag preventief om te buigen. U ontdekt hoe u anders naar uw groep kunt kijken om vervolgens samen met uw groep een positieve draai te geven aan de start van het schooljaar. U plukt hier de rest van het jaar de vruchten van. In vier dagdelen neemt u deel aan een verfrissend programma, waarin wij de theorie vertalen naar de praktijk aan de hand van praktische werkvormen, doelgerichte materialen en heel veel voorbeelden. 

Timing

De eerste bijeenkomst vindt bij voorkeur plaats voor de start van het schooljaar. Afhankelijk van de situatie kunnen we natuurlijk ook op zoek gaan naar andere ‘natuurlijke’ momenten.

Overzicht van de inhoud

 • Fases in groepsvorming (forming, storming, norming en performing)
 • De rol van de leerkracht en leerlingen binnen deze fases
 • Talenten van jezelf en de leerlingen ontdekken en inzetten
 • Leren omgaan met de valkuilen en aandachtspunten van de groep
 • Handvatten om gedrag anders te benaderen en om te buigen
 • Tools om een groep meer autonoom te maken en zelf met oplossingen te laten komen
 • Positief leef- en leerklimaat neerzetten door de het eigenaarschap van de groep te vergroten
 • Autonomie en eigenaarschap aan de hand van de zelf-determinatie theorie
 • Inzichten in groepsprocessen: bewustwording wat positieve en negatieve groepen voor jou betekenen
 • Mogelijke interventies voor moeilijk gedrag en een negatieve groep, zoals vergaderen en het voeren van groepsgesprekken met je groep aan de hand van het 5G-model.

Unieke combinatie

Bij ‘Een frisse start’ is de verbinding gelegd tussen dynamische groepen en het gedrag van kinderen. Onderwijs en zorg komen samen. U ervaart de positieve wisselwerking tussen het onderwijskundige/didactische vakmanschap en de specifieke kennis met betrekking tot individuele leer- en gedragsproblemen. Want daar ligt de kracht. In de verbinding.

Voor wie

Een frisse start is voor schoolteams en individuele leerkrachten. Informeer naar de mogelijkheden om specifiek voor uw school (of voor meerdere scholen van één bestuur) een in-company project te starten.

Door wie

De training is het resultaat van de samenwerking tussen onderwijskundig adviseurs en gedragswetenschappers. Een mix van kennis en ervaring uit verschillende vakgebieden. De cursus wordt verzorgd door Asja Staring en Marieke de Boer.

Wanneer een waar

15 en 29 september, 13 oktober en 24 november 2021 in Apeldoorn

Meer informatie

Wilt u meer weten over ‘Een frisse start’? Neem dan contact op met Asja Staring via 06 14 00 48 13 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Marieke de Boer via 06 42 62 91 19 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.