2 7 1 vierVVE 1600x640

Basistraining VierVVE voor voorschoolse instellingen

Met VierVVE zorgt u voor een sterke basis voor uw pedagogisch medewerkers.. Het is een officieel erkend VVE programma (NJI gecertificeerd). Met deze basistraining VVE verwerven pedagogisch medewerkers een sterke basis voor het handelen in de praktijk. Met goede interactie- en (spel)begeleidingsvaardigheden maken zij het verschil.

Doel

Het doel van VierVVE is dat iedere professional die werkt met kinderen tussen de 2 – 4 jaar, zich de basisprincipes van het leren en het ontwikkelen van jonge kinderen eigen maakt en weet hoe zij deze kan steunen en verder ontwikkelen. Door goed naar kinderen te kijken en daarop aan te sluiten met boeiende en uitdagende activiteiten, krijgen kinderen wat ze nodig hebben.

Voor wie

VierVVE is bestemd voor pedagogisch medewerkers (pm’ers) en pedagogisch coaches in de kinderopvang, peuterspeelgroepen en voorscholen die werken met kinderen van 2 tot 4 jaar op minimaal mbo-niveau 3.

Aanpak

Alle bijeenkomsten kennen een vergelijkbare opbouw waardoor deze voor de pm’ers herkenbaar is en ze van te voren weten wat ze kunnen verwachten. In de periode tussen de bijeenkomsten oefenen de pm’ers in de praktijk aan de hand van praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten houden ze bij in een portfolio waarin het leerproces te volgen is. Ze worden hierbij gecoacht op de werkvloer. In de coachingsgesprekken wordt het leerproces aan de hand van leerdoelen en een video-opname besproken.

Inhoud

Pedagogisch medewerkers leren en passen in de praktijk toe:

 • spel als bron van leren en ontwikkeling te zien
 • de drie V’s verkennen, verbinden en verrijken te hanteren als educatief model
 • kansen te zien, te benutten en te creëren om kinderen verder te helpen in hun ontwikkeling 
 • de speelleeromgeving als rijke bron en stimulans voor spelen en leren in te richten 
 • het management op hun groep goed te plannen 
 • te reflecteren op hun eigen handelen om op basis daarvan goede vervolgacties te bedenken en uit te voeren (opbrengstgericht werken).

De training bestaat uit 2 modules:

 • Module 1: 6 bijeenkomsten, praktijkopdrachten en coaching op de werkvloer
 • Module 2: 6 bijeenkomsten, praktijkopdrachten en coaching op de werkvloer

In de periode tussen de trainingsbijeenkomsten oefenen de deelnemers in hun groep aan de hand van de praktijkopdrachten, houden ze een portfolio bij om hun leerproces te volgen en worden ze gecoacht op de werkvloer. Het werken aan de praktijkopdrachten vraagt ongeveer vier uur per bijeenkomst.

Invalkrachten of medewerkers met een tijdelijke aanstelling doen over het algemeen alleen module 1 welke dan wordt afgesloten met een afsluitende eindpresentatie bijeenkomst. Zij verwerven met module 1 voldoende bagage om mee te draaien in een vve-groep sámen met vve-gecertificeerde pedagogisch medewerkers.

Na het succesvol afronden van module 1 én 2 van VierVVE ontvangen de deelnemers het certificaat. Dat wil zeggen dat een deelnemer samen met vakbekwame collega’s op doeltreffende en opbrengstgerichte wijze de groep kan draaien en voldoet aan de eisen van de inspectie.

Certificeringseisen

Certificering is persoonsgebonden. Het certificaat wordt uitgereikt als de deelnemer de gehele training heeft gevolgd en aan de certificeringseisen heeft voldaan.

Kosten open inschrijving

Module 1

 • € 995,00 per deelnemer
  (exclusief materiaalkosten en certificeringskosten)

Module 1 en 2

 • € 1.870,00 per deelnemer
  (exclusief materiaalkosten en certificeringskosten)

In company

Wilt u VierVVE basistrainingen in company voor uw invallers, dan worden data, de locatie van de trainingsbijeenkomsten en de prijs in overleg met u vastgesteld. Coaching vindt plaats op de werklocatie van de deelnemers.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de VierVVE trainingen, neem dan contact op met Ilknur Öperli via 06 14 00 36 40 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.