hoofdfoto opbrengstbewust werken 1

OGW: Cito analyseren en doelen stellen

Hoe stel ik ambitieuze doelen in januari?

In januari is het tijd voor de CITO tussentoetsen. Wat betekenen die toetsen nu nog? Nu de inspectie niet meer de tussenresultaten mee neemt in de beoordeling van scholen ligt er tegelijkertijd wel de uitdaging om ambitieuze doelen te stellen. Hoe doe je dat? Hoe analyseer je de gegevens van de CITO in januari en hoe bepaal je op basis daarvan ambitieuze doelen voor juni?

Scholen hebben vaak een schat aan informatie door het afnemen van de Citotoetsen. Op basis van deze resultaten worden weer nieuwe doelen gesteld. Veel scholen krijgen van de inspectie te horen dat de kwaliteit van het analyseren en het stellen van doelen beter kan. Hoe u dit kunt realiseren? Ontdek het tijdens de cursus ‘Opbrengstgericht werken’.

Doelen stellen in de praktijk

Scholen moeten nog wel doelen stellen. Ambitieuze doelen nog wel. En dat terwijl de beoordeling van de tussenresultaten sinds 1 februari 2016 geen onderdeel meer uitmaakt van de beoordeling van de school. Hoe is dat te rijmen? Wat zijn hiervan de consequenties voor de praktijk? Laten wij samen op zoek gaan naar antwoorden:

  • Wie zou de doelen moeten stellen?
  • Wie voert de verbetermaatregelen uit?
  • Hoe is de taakverdeling tussen directeur – intern begeleider – leerkracht bij het omgaan met de resultaten?
  • Autonomie en eigenaarschap van de leerkracht is actueel. Waar ligt die autonomie van de leerkracht?

Twee bijeenkomsten

IJsselgroep organiseert rondom de reguliere Cito-toetsen van januari twee bijeenkomsten voor leerkrachten, ib’ers en directeuren uit het basisonderwijs. In deze bijeenkomsten komen bovenstaande vragen aan de orde en wordt ingegaan op het eigenaarschap van de leerkracht èn leerlingen op het gebied van opbrengstbewust werken. Ook leert u goed analyseren, conclusies trekken, het stellen van realistische (ambitieuze) doelen en het formuleren van maatregelen om het onderwijs te verbeteren. In de bijeenkomsten zullen voorbeelden van zowel Cito als ParnasSys worden gebruikt.

Voor wie

Leerkrachten, IB-ers en directeuren uit het basisonderwijs. Deze cursus is aangemeld bij registerleraar.
Het is ook mogelijk om deze bijeenkomsten op schoolniveau te houden. Neem daarvoor en voor meer informatie contact op met Peter Harkink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten

Bij interesse voor uitvoering op schoolniveau ontvangt u een offerte met vrijblijvende prijsopgave van ons. Neem daarvoor en voor meer informatie contact op met Peter Harkink via 06 - 14 00 40 71 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.