CITO toetsen in juni: hebben de kinderen geprofiteerd van ons onderwijs dit jaar?

Spiegel: Geven wij het best denkbare onderwijs?

In juni verzamelen we weer de toetsgegevens van leerlingen. We zijn blij als de resultaten goed zijn en teleurgesteld als het tegenvalt. Toch gaat het niet om de resultaten. Scores zijn geen doel op zich. Veel meer gaat het om het feit dat leerlingen wel of niet hebben geprofiteerd van het onderwijs.

De resultaten zeggen iets over het onderwijs. Zijn deze resultaten tot stand gekomen dankzij (ondanks?!) het feit dat we het best denkbare onderwijs hebben gegeven? Als toetsresultaten tegenvallen is dat niet de ‘schuld’ van de leerkracht. Het laat wel zien dat leerlingen niet optimaal hebben geprofiteerd van het onderwijs. Hoe kan dat?

 • Welke redenen zouden daarvoor kunnen zijn?
 • Wat zeggen resultaten over het gegeven onderwijs
 • Hoe kunnen we toetsresultaten omzetten in concrete verbeteringen?
 • Welke rol speelt de leerkracht daarin, maar ook de intern begeleider en de directeur?

Dienstverlening

In twee bijeenkomsten aan de slag: op uw school met uw eigen resultaten, rond de CITO toetsen van juni. Samen gaan we op zoek naar wat uw toetsresultaten zeggen over de kwaliteit van uw onderwijs. Zonder naar een schuldige te zoeken, maar wel met een open houding. Als het onderwijs beter kan, dan gaan we dat doen. Want kinderen en ouders verdienen dat als voorbereiding op de maatschappij van de toekomst.

Opzet

 • Twee bijeenkomsten van 3 uur
 • Bijeenkomst 1: De rol van de leerkracht en het maken van analyses
  Tussen de bijeenkomsten: Aan de slag met de eigen resultaten
  Bijeenkomst 2: het stellen van doelen en het formuleren van verbetermaatregelen. Uitwisselen van ervaringen

Planning en kosten

 • Planning: in overleg
 • Kosten: € 1.750,-

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de dienstverlening? Neem dan contact op met Albert de Boer (06 55 19 24 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Peter Harkink (06 14 00 40 71 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)