breinleren website 1600x640

Informatieverwerking, zelfsturing en executieve functies

‘Het maakbare brein’ van Margriet Sitskoorn roept ons op om onze hersenen te gebruiken en te worden wie we zijn. Jelle Jolles waarschuwt voor de grillen van het tienerbrein. Breinleren is in. Maar wat is breinleren? Kun je ook leren zonder brein? Wat zijn executieve functies en wat heb je er aan? Dawson en Guare definiëren: Executieve functies is een neuropsychologisch concept, dat verwijst naar de hogere cognitieve processen die nodig zijn om activiteiten te plannen en te sturen.

Prachtig! En dan? Wat heb je daar aan? Wat moet je daar als leerkracht van weten? En als je er iets over weet, leren kinderen dan zonder moeite?

In de praktijk hebben we het over vaardigheden als plannen, organiseren, efficiënt omgaan met tijd, werkgeheugen en nadenken over jezelf. Maar ook over uitstel van impulsief gedrag, het reguleren van emoties en volgehouden aandacht. Allemaal dingen die in de klas van wezenlijk belang zijn. En die je kunt trainen, als je ze herkent. 

Breinleren schema 

Als je meer wilt weten kun je mee doen aan drie bijeenkomsten over breinleren en executieve functies.

Je leert wat executieve functies zijn en waarom het belangrijk is om dat te weten. Maar ook wat de grenzen van die kennis zijn. Nadat we weten wat het is en hoe het brein werkt, denken we na over het trainen en beïnvloeden van de elf executieve functies die in het algemeen worden onderkend.

  • Hoe zorg je dat kinderen beginnen met hun werk en er ook mee door gaan?
  • Hoe leer je ze tot tien tellen als er ruzie ontstaat?
  • Hoe leer je doorzetten?

Tussen de bijeenkomsten wordt aan deelnemers gevraagd enkele functies nader te bestuderen en er met kinderen aan te werken. We wisselen ervaringen uit en worden samen vaardig.

Omvang

Drie bijeenkomsten van 3 uur met tussen de bijeenkomsten huiswerkopdrachten.

Uitvoerders

  • Albert de Boer, onderwijsadviseur IJsselgroep
  • Leonie Suijkerbuijk, orthopedagoog IJsselgroep

Wanneer en waar

31 januari, 21 februari en 21 maart 2023 van 14:30 - 17:00 uur in de regio Apeldoorn

Kosten

€ 395,00 per deelnemer.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Breinleren en executieve functies, neem dan contact op met Albert de Boer via 06 - 55 19 24 70 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.