Meet-Up: ‘Anders leren lezen en schrijven in groep 3'

Leren lezen en schrijven, kan dat ook anders in groep 3? Meer vanuit het kind, minder vanuit de methode? Natuurlijk kan dat. Ontdek het (en bekijk het) tijdens de Meet-Up.

Inspirerende inkijk

Ontdek het en bekijk het. Letterlijk, want we krijgen een inkijk bij Marie-Louise van Ruiten: leerkracht groep 3 van De Gelderlandschool in Den Haag. Haar korte film geeft een beeld van haar groep 3, een enthousiaste groep kinderen. En ook een bijzondere groep kinderen. Rond de 80% heeft immers een niet Nederlandstalige achtergrond.

Spelverhalen

In de film vormen spelverhalen de rode draad bij alles wat er gebeurt en daarbij staan de eigen ervaringen en verhalen van de kinderen centraal. Mondelinge taal inzetten, teksten schrijven en lezen met elkaar worden betekenisvolle activiteiten. Iedereen doet mee. Alle leerlingen hebben hun eigen verhaal.

Korte film

De titel van de film die wij met elkaar bekijken is ‘Hebben we samen al gelezen’. U ziet hoe bij het eerste thema, dat gaat over ‘dieren’, alle leerlingen de overgang maken naar alfabetische geletterdheid. Ze gaan lezen in startboekjes, bij filmpjes, informatieteksten en natuurlijk hun eigen teksten en boekjes, bijvoorbeeld over hun schoolreis naar de kinderboerderij.

De film geeft u het gevoel 'middenin de klas te zitten'. Praktisch en inspirerend. U ziet zowel de kinderen als de juf volop in actie.

Kennis en ervaringen uitwisselen

Na de film gaan we onder leiding van gespreksleiders met elkaar in gesprek over anders lezen en schrijven, het maken van keuzes en het loslaten van het vertrouwde. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe de film u aan het denken heeft gezet. We sluiten af met een heerlijk buffet met alle gelegenheid om na te praten. 

Voor wie?

Denkt u na over de mogelijkheden om meer spel in te zetten bij het aanvankelijk lezen en schrijven in groep 2 én 3? Of heeft u al wat ervaring opgedaan en bent u benieuwd naar verhalen van anderen? Of vraagt u zich wel eens af hoe u slimme kleuters kunt leren lezen en schrijven zonder de methode van groep 3 te gaan volgen? Meld u dan aan voor de Meet-Up van 27 maart.

Voor leerkrachten groep 1-2-3, intern begeleiders, onderbouw-coördinatoren én directeuren basisonderwijs die nieuwsgierig zijn naar hoe het anders kan én mag. U ontdekt wat anders lezen en schrijven oplevert. Kom met elkaar om samen aan de slag te gaan met praktijk én beleid voor het onderwijs aan het jonge kind.

Wanneer en waar?

Het maximale aantal deelnemers voor deze Meet-Up is bereikt. De inschrijving is gesloten.

  • Datum: 27 maart 2019
  • Tijd: 16:00 - 18:30 uur
  • Locatie: Hogeschool Viaa Zwolle

Deze Meet-Up wordt georganiseerd door IJsselgroep en Hogeschool Viaa.

Kosten

€ 55,00 per persoon

Meer informatie?

Neem dan contact op met Nienke Bouwman via 06 14 00 36 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.