Gatekeepertraining suïcidepreventie en depressiepreventie voor het Carmel College Salland

Hoe kun je als school zoveel mogelijk leerlingen die last hebben van depressies en sombere of suïcidale gedachten zo vroeg mogelijk helpen. En wat is hierbij de rol van gatekeepers? Deze vragen stonden centraal tijdens de gatekeepertraining die GZ-psychologen van IJsselgroep hebben verzorgd voor het Carmel College Salland.

Gatekeepers

Gatekeepers hebben vanuit de school een sleutelrol in het begeleiden van leerlingen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. Op elke school zijn er signalen dat het met bepaalde leerlingen niet goed gaat (uitval, screeninglijst, meldingen van andere leerlingen). Bij het Carmel College Salland gaan gatekeepers het gesprek met deze leerlingen aan. Preventief en gericht op het samen zoeken en vinden van hulp.

Training

Belangrijk is dat de gatekeepers leren hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt. De training helpt om taboes te doorbreken en ook beladen woorden te gebruiken. Tijdens de training zijn ervaringen gedeeld, vond er verdieping plaats en zijn persoonlijke verhalen verteld. Ook is er met rollenspellen geoefend in de gespreksvoering:

  • Hoe zorg je dat een leerling zich veilig voelt?
  • Hoe zorg je dat een leerling over emoties gaat praten?
  • Het spanningsveld tussen ‘er omheen draaien’ en het benoemen?
  • Hoe vraag je door?

De deelnemers kregen ook meer inhoudelijke informatie over depressie en zelfmoord.

Urgentie en preventie

In het middelbaar en voortgezet onderwijs lopen de aantallen op als het gaat om leerlingen met depressies en suïcidale gedachten. Het is dan ook urgent. Goed om te zien dat scholen zoals het Carmel College Salland inzetten op preventie.

98% van de mensen die een poging heeft gedaan wil helemaal niet dood, maar wil dat de problemen stoppen.

Reacties deelnemers

"Ik vond het heel waardevol en gun alle docenten deze training".
"Dat er nog maar vele groepen mogen volgen".
“Fijn dat iedereen zo open was. Er ontstond vrij snel een vertrouwelijke sfeer”
“Wat verhelderend die rollenspellen en de feedback van de trainers”
"Dat percentage van 98% laat mij niet los"

Meer informatie

Wil je meer weten dit thema of over de training suïcidepreventie en depressiepreventie? Neem dan contact op met Leonie Tomesen via 06 23 25 15 13 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


113.nl